首页职称计算机职称英语公务员公务员面试医药卫生建筑工程外贸考试司法考试其他资格 微博微信QQ群
  1. 首页
  2. 考试指南
    考试政策 考试大纲 新手指导 职称考评
  3. 考试报名
    报考通知 报名时间 报名入口 沙龙国际 准考证打印 成绩查询 证书领取
  4. 综合类
  5. 理工类
  6. 卫生类
  7. 历年真题
  8. 模拟题库
  9. 考试技巧
    考试心得 备考技巧 名师辅导 专家解题 新增文章 教材和词典
  10. 培训辅导
您现在的位置:首页 > 职称英语 > 解题技巧 > 阅读理解 >

专家解题:2012年职称英语考试理工类B级阅读理解历年真题及答案解析3

来源: 发布时间:2014-08-31
    考题类型:阅读理解  "Life Form Found"on Saturn's Titan    Scientists say they havediscovered hints of alien life on the Saturn's moon.Thediscovery of a sort of life was announced after researchers at the US spaceagency, NASA, analyzed data from spacecraft Cassini, which pointed to theexistence of methane-based form of life on Saturn's biggest moon.    Scientists have reportedlydiscovered clues showing primitive alien beings are "breathing" inTitan's dense atmosphere filled with hydrogen.    They argue that hydrogengets absorbed before hitting Titan's planet-like surface covered with methanelakes and rivers.This, they say, points to the existence of some "bugs"consuming the hydrogen at the surface of the moon less than half the size ofthe Earth.    "We suggestedhydrogen consumption because it's the obvious gas for life to consume on Titan,similar to the way we consume oxygen on Earth," says NASA scientist ChrisMcKay. "If these signs do turn out to be a sign of life, it would bedoubly exciting because it would represent a second form of life independentfrom water-based life on Earth."    To date, scientists havenot yet detected this form of life anywhere, though there areliquid-water-based microorganisms on Earth that grow well on methane or produceit as a waste product. On Titan, where temperatures are around 90 Kelvin (minus290 degrees Fahrenheit), a methane-based organism would have to use a substancethat is liquid as its medium for living processes, but not water itself.Water isfrozen solid on Titan's surface and much too cold to support life as we knowit.    Scientists had expectedthe Sun's interactions with chemicals in the atmosphere to produce a coating ofacetylene on Titan's surface.But Cassini detected no acetylene on the surface.    The absence of detectableacetylene on the Titan's surface can very well have a non-biologicalexplanation, said Mark Allen, a principal investigator of the NASA Titan team.    "Scientificconservatism suggests that a biological explanation should be the last choiceafter all non-biological explanations are addressed." Allen said."Wehave a lot of work to do to rule out possible non-biological explanations.It is morelikely that a chemical process, without biology, can explain theseresults."-41. What do scientists claim to have found about Saturn?A. Water-based life on it.B. Methane—based life on its biggest moon.C. A new moon moving around it.D. Earthlike life on its biggest moon.  专家解题:第一步:划出题干的信息词:scientists,found,Saturn。第二步:根据信息词回归原文,定位到第一段最后一句:…, which pointed to the existence of methane-based form of life onSaturn’s biggest moon? 第二段又说了Scientists have reportedly discovered clues showing primitive alienbeings are "breathing" in Titan's dense atmosphere filled with hydrogen.第三步:对比题干和原文信息。原文说科学家在土星的卫星土卫六(Titan)上发现了生命的迹象,这些生命的存在是以甲烷为基础的。第一段先说了存在methane-based form of life,后面又说了in Titan's,合起来就是methane—based lifeon Titan,也就如C选项所说,所以这道题的答案选择C。42. Which of the following statements about Titan is true?A. It is as large as the earth.B. There is acetylene on its surface.C. Water on it acts as a life supporting medium. D. Hydrogen consumption is reported to be on it.  专家解题:第一步:这是一道Which……TRUE题型,题干中找不到有效信息词,我们根据四个选项来进行回归和判断。题干问的是关于Titan,下列哪个选项是正确的?第二步:选项A说 “它和地球一样大”,原文没有提及,排除掉;选项B说“在它的surface上有acetylence”,原文回归到第六段:Scientists had expected the Sun's interactions with chemicals in theatmosphere to produce a coating of acetylene on Titan's surface.But Cassinidetected no acetylene on the surface.其中but后面的detectedno acetylene on the surface说明的是“发现在surface上没有acetylence”,所以选项B和原文内容相反,排除掉;选项C说的是“它上面的water是一种life supporting medium”,回归原文到第五段的后半部分:On Titan, where temperatures are around 90 Kelvin (minus 290 degreesFahrenheit), a methane-based organism would have to use a substance that isliquid as its medium for living processes, but not water itself.原文说的是液体(liquid)作为medium forliving processes, 但是不是water。可见选项C内容和原文内容相反,排查掉。选项D说的是“在它(指是Titan)上面被报道有Hydrogen consumption”,回归原文第三段:This, they say, points to the existence of some "bugs"consuming the hydrogen at the surface of the moon less than half the size ofthe Earth.即选项D和原文内容相符,所以本题的答案为D选项。43. The expression "this form of life" in paragraph 5refers toA. water-based life.B. oxygen-based life.C. methane-based life.D. liquid -based microorganisms.  专家解题:第一步:这道题考查的是"thisform of life"在原文第五段中指代的对象。第二步:回到原文第五段找到相关信息,第五段的第二句说了On Titan, where temperatures are around 90 Kelvin (minus 290 degreesFahrenheit), a methane-based organism would have to use a substance that…在土卫六上,绝对温度达到90度(相当于摄氏-273.15度),依赖于甲烷的微生物不得不用某种液体物质作为生存的介质。第三步:对比题干和原文信息。根据文章标题和文章原文信息可知this form of life指的是土卫六(Titan)上以甲烷为生命基础呼吸氢气的生物,即该文讨论的主题。所以这道题答案选择C。44. It can be inferred from Mark Allen’s address thatA. Scientists are trying to conform there is life on Titan.B. Scientists agree that a chemical process is a convincingexplanation.C. Scientists share the opinion that a biological explanation isreasonable.D. Scientists are arguing over whether there is life on Titan.  专家解题:第一步:划出题干的信息词:Allen,said。第二步:根据信息词回归原文,定位到文章最后两段,这两段提到了Allen说的话。最后一段的第一句表明了科学家们对土卫六上发现的生物现在表达的看法和观点,"Scientific conservatism suggests that a biological explanationshould be the last choice after all non-biological explanations areaddressed." Allen说:“科学界的保守主义者们建议,要做出土卫六上有生物的结论,首先必须对土卫六上所有没有生物的观点做出回应;要排除土卫六上可能没有生物的观点,我们任重道远。极为可能的是,一种化学过程而非生物学能解释这些结果。”第三步:对比题干和原文信息。原文说的是科学家至今对土卫六是否存在生物有不同的观点和解释。所以只有A是正确答案。45. Which of the following can replace the title of this passage?A. A Different Life Form, a Possibility.B. Earthlike Living Beings Found on Titan.C. Finding of One More Moon of Saturn.D. Titan, a New Satellite Found.  专家解题:第一步:这道题问的是这篇文章还可以用什么标题命名?也就是考查文章的主旨大意。第二步:在原文中发现第四段中的一个句子能够揭示该短文的主题:"If these signs do turn out to be a sign of life, it would bedoubly exciting because it would represent a second form of life independentfrom water-based life on Earth."科学家在土卫六(Titan)上发现了一种与地球生物不同的生命形式的迹象,即以甲烷为生命基础呼吸氢气的生物,但科学家还未能最后验证这一发现。第三步:根据文章的主标题和文中提示信息,比较四个选项,第四段也说了,一种与地球生物不同的生命形式(A different Life Form)的迹象,由于还没有得到证实,所以这是一种可能的(a Possibility)。综合分析,A选项很好的概括了文章的主旨大意,所以可以用作标题,答案选择A。为帮助考生用最轻松的方式通过职称英语考试,考职称网官方推荐:博大考神职称英语家庭式培训班,它是在家里上的面授班,通过打造轻松愉快的学习过程,帮助考生掌握职称英语的考试技巧,提供贴心的班主任全程督导服务帮助考生坚持学完所有课程,只要学习达标,即可通过考试,不过退款!(职称英语零基础通关QQ交流群:347526614)2015年如何轻松通过职称英语考试?】  <<<<<职称英语vip保过,不过退款!<>  <<<<<职称英语零基础也不怕?这里保过!<>  <<<<<什么是职称英语?有什么通过秘诀吗?<>  <<<<<职称英语教父幺建华揭秘过关技巧<>   <<<<<在家也可以上职称英语面授班!<>    <<<<<不用背单词也能通过职称英语!<>
本文链接:http://www.kaozc.com/kaoshi-150-154997-1.html
相关热词搜索 阅读理解 真题 英语考试
  1. 我去年购买的550的培训班,今年没有通过... 您好 去年参加我们班级没有通过考试...
  2. 2017年职称英语培训报名费多少 ?  我们博大职称英语的培训班是针对零基...
  3. 请问博大考神2017年职称英语0基础培训,... 新课程预计是在国庆前才会上市的,现...
  4. 我要参加职称英语考试,可是我英语基础...您好,我们博大考神是提供学习保过培训...
  5. 天津2016年职称英语证书可以邮寄吗? 可以选择邮寄,也可以自行去领取...
  6. 上海职称英语合格证书什么时候可以领取?上海市2016年度全国职称计算机考试合格...
  7. 请问中级职称英语考什么级别?博大考试...  一般中级是需要报考B 类的。针对职...
  8. 我13年购买了职称英语课程,今年再购买... 您好 购买13年课程的时候有一张金币...
  9. 明年的职称英语培训你们开班了没啊?有...  职称英语培训班我们预售班已经在销...
  10. 我今年50岁了,需要评中级职称可以免考... 您好 评职称的具体的要求是根据考试...
 沙龙国际娱乐平台