首页职称计算机职称英语公务员公务员面试医药卫生建筑工程外贸考试司法考试其他资格 微博微信QQ群
  1. 首页
  2. 考试指南
    考试政策 考试大纲 新手指导 职称考评
  3. 考试报名
    报考通知 报名时间 报名入口 沙龙国际 准考证打印 成绩查询 证书领取
  4. 综合类
  5. 理工类
  6. 卫生类
  7. 历年真题
  8. 模拟题库
  9. 考试技巧
    考试心得 备考技巧 名师辅导 专家解题 新增文章 教材和词典
  10. 培训辅导
您现在的位置:首页 > 职称英语 > 解题技巧 > 阅读判断 >

专家解题:2013年职称英语考试综合类A级阅读判断历年真题及答案解析

来源:博大考神职称考试网 发布时间:2014-09-01
  考题类型:阅读判断
  Mau Piailug, Ocean Navigator
  In early 1976, Mau Piailug, a fisherman, led an expedition in which he sailed a traditional Polynesian boat across 2500 miles of ocean from Hawaii to Tahiti. The Polynesian Voyaging Society had organized the expedition. Its purpose was to find out if seafarers (海员) in the distant past could found their way from on island to the other without navigational instruments, or whether the islands had been populated by accident. At the time, Mau was the only man alive who knew how to navigate just by observing the stars, the wind and the sea.
  He had never before sailed to Tahiti, which was a long way to the south. However, he understood how the wind and the sea behave around islands, so he was confident he could find the way. The voyage took him and his crew a month to complete and he did it without a compass or charts.
  His grandfather began the task of teaching him how to navigate when he was still a baby. He showed him pools of water on the beach to teach him how the behavior of the waves and wind changed in different places. Later, Mau used a circle of stones to memorise the positions of the stars. Each stone was laid out in the sand to represent star.
  The voyage proved that Hawaii's first inhabitants came in small boats and navigate by reading the sea and the stars. Mau himself became a keen teacher, passing on his traditional secrets to people of other cultures so that his knowledge would not be lost. He explained the positions of the stars to his students, but he allowed them to write things down because he knew they would never be able to remember everything as he had done.
  16. At the time of his voyage, Mau had unique navigational skills.
  A. Right
  B. Wrong
  C. Not mentioned
  专家解题:
  第一步:划出题干的信息词:voyage,navigational skills。注意:文章标题中包含了人名Mau,所以这个可以不用划为信息词了。
  第二步:信息词回归原文,定位到第一段最后一句:At the time, Mau was the only man alive who knew how to navigate just by observing the stars, the wind and the sea.
  第三步:对比题干和原文信息,原文中说在那个时候,Mau是唯一仅仅通过观察星星,风向和海洋就能够航行的人。说明他是唯一具有这种航行技能的人。题目说他有独特的航行技能(unique navigational skills),和原文表述的意思一致,所以本题答案为A选项。
  17. Mau was familiar with the sea around Tahiti.
  A. Right
  B. Wrong
  C. Not mentioned
  专家解题:
  第一步:划出题干的信息词:familiar,Tahiti。
  第二步:信息词回归原文,定位到第二段第一句:He had never before sailed to Tahiti, which was a long way to the south.
  第三步:对比题干和原文信息,原文说他从来没有(never)去过塔希提(sailed to Tahiti),而题目中说他对塔希提和熟悉(familiar),显然是不符合原文细节信息的,所以本题答案为B选项。
  18. Mau could not afford a compass or charts.
  A. Right
  B. Wrong
  C. Not mentioned
  专家解题:
  第一步:划出题干的信息词:afford,compass or charts。
  第二步:信息词回归原文,定位到第二段最后一句:The voyage took him and his crew a month to complete and he did it without a compass or charts.
  第三步:对比题干和原文信息,原文中说他和他的船员用来一个月时间完成了这次航行,而且是在没有指南针和海洋地图的情况下完成的。题目说的是他负担不起指南针和海洋地图。原文只说了没有这两样东西,但是至于为什么没有,并没有说到。而题目直接说他是因为买不起这两样东西,是不是买不起,原文是没有提到这个信息的。所以这属于典型的无中生有。因此本题判断为未提及。
  19. Mau learnt navigation skills from his grandfather.
  A. Right
  B. Wrong
  C. Not mentioned
  专家解题:
  第一步:划出题干的信息词:grandfather。
  第二步:信息词回归原文,定位到第三段第一句:His grandfather began the task of teaching him how to navigate when he was still a baby.
  第三步:对比题干和原文信息,原文说的是他的祖父在他很小的时候就开始教他怎样航行。题目说的是Mau是从他祖父那里学到这个航行技能的。与原文表述的意思一致,teaching和learnt,一个是教,一个是学,动作主语不一样,但是表达的意思一样,所以本题答案为A选项。
  20. Mau used stones to memories where the stars were situated in the sky.
  A. Right
  B. Wrong
  C. Not mentioned
  专家解题:
  第一步:划出题干的信息词:stones,memories,stars,sky。
  第二步:信息词回归原文,定位到第三段最后两句:Later, Mau used a circle of stones to memorise the positions of the stars. Each stone was laid out in the sand to represent star.
  第三步:对比题干和原文信息,原文说他是用石头来标记和记忆星星在填空中的位置的,以此来指示航行方向。positions of the stars和题目中的where the stars were situated为同义改写,都表示星星的位置。所以本题答案为A选项。
  21. The first inhabitants of Hawaii could read and write.
  A. Right
  B. Wrong
  C. Not mentioned
  专家解题:
  第一步:划出题干的信息词:first inhabitants of Hawaii。
  第二步:信息词回归原文,定位到最后一段第一句:The voyage proved that Hawaii's first inhabitants came in small boats and navigate by reading the sea and the stars.
  第三步:对比题干和原文信息,原文中说夏威夷岛上的第一批居民也是通过阅读(read)海洋,也就是观察海洋的变化,以及星星的位置来到这里的。原文说的是他们能够读书写字(could read and write),这个是原文没有提到的。原文只说了这第一批居民是怎么来到这个岛的,并没有说他们是否会读写,所以这属于无中生有。本题答案为C选项。
  22. Mau expected his students to remember the positions of the stars immediately.
  A. Right
  B. Wrong
  C. Not mentioned
  专家解题:
  第一步:划出题干的信息词:students,positions of the stars,immediately。
  第二步:信息词回归原文,定位到最后一段最后一句:He explained the positions of the stars to his students, but he allowed them to write things down because he knew they would never be able to remember everything as he had done.
  第三步:对比题干和原文信息,原文说他在教他的学生这门航行技能的时候,允许他们写下来,因为他知道他们不能够像他以前那样一下子都记住。题目说的是他期望他的学生们能够立即学会这门技能,这和原文表达的意思是相反的。所以本题答案为B选项。
  为帮助考生用最轻松的方式通过职称英语考试,考职称网官方推荐:博大考神职称英语家庭式培训班,它是在家里上的面授班,通过打造轻松愉快的学习过程,帮助考生掌握职称英语的考试技巧,提供贴心的班主任全程督导服务帮助考生坚持学完所有课程,只要学习达标,即可通过考试,不过退款!(职称英语零基础通关QQ交流群:347526614)2015年如何轻松通过职称英语考试?】  <<<<<职称英语vip保过,不过退款!<>  <<<<<职称英语零基础也不怕?这里保过!<>  <<<<<什么是职称英语?有什么通过秘诀吗?<>  <<<<<职称英语教父幺建华揭秘过关技巧<>   <<<<<在家也可以上职称英语面授班!<>    <<<<<不用背单词也能通过职称英语!<>
本文链接:http://www.kaozc.com/kaoshi-148-155140-1.html
  1. 我去年购买的550的培训班,今年没有通过... 您好 去年参加我们班级没有通过考试...
  2. 2017年职称英语培训报名费多少 ?  我们博大职称英语的培训班是针对零基...
  3. 请问博大考神2017年职称英语0基础培训,... 新课程预计是在国庆前才会上市的,现...
  4. 我要参加职称英语考试,可是我英语基础...您好,我们博大考神是提供学习保过培训...
  5. 天津2016年职称英语证书可以邮寄吗? 可以选择邮寄,也可以自行去领取...
  6. 上海职称英语合格证书什么时候可以领取?上海市2016年度全国职称计算机考试合格...
  7. 请问中级职称英语考什么级别?博大考试...  一般中级是需要报考B 类的。针对职...
  8. 我13年购买了职称英语课程,今年再购买... 您好 购买13年课程的时候有一张金币...
  9. 明年的职称英语培训你们开班了没啊?有...  职称英语培训班我们预售班已经在销...
  10. 我今年50岁了,需要评中级职称可以免考... 您好 评职称的具体的要求是根据考试...
 沙龙国际娱乐平台