首页职称计算机职称英语公务员公务员面试医药卫生建筑工程外贸考试司法考试其他资格 微博微信QQ群
  1. 首页
  2. 考试指南
    考试政策 考试大纲 新手指导 职称考评
  3. 考试报名
    报考通知 报名时间 报名入口 沙龙国际 准考证打印 成绩查询 证书领取
  4. 综合类
  5. 理工类
  6. 卫生类
  7. 历年真题
  8. 模拟题库
  9. 考试技巧
    考试心得 备考技巧 名师辅导 专家解题 新增文章 教材和词典
  10. 培训辅导
您现在的位置:首页 > 职称英语 > 解题技巧 > 阅读判断 >

专家解题:2012年职称英语考试理工类B级阅读判断历年真题及答案解析

来源:博大考神职称考试网 发布时间:2014-08-31
 考题类型:阅读判断
Eastern Quakes Can Trigger Big Shakes   In the first week of November 2011, people in central Oklahomaexperienced more than two dozen earthquakes. The largest, a magnitude(量)5.6 quake,shook thousands of fans in a college football stadium, caused cracks in a fewbuildings and scared many people who had never felt a quake before. Oklahoma isnot an area of the country famous for its quakes. If you watch the news on TV,you see reports about all sorts of natural disasters. But the most dangeroustype of natural disaster, and also the most unpredictable, is the earthquake.   Researchers at the U.S. Geological Survey (USGS) estimate that severalmillion earthquakes occur globally each year. That may sound scary, but peopledon’t feel many of the tremors because they happen in remote and unpopulatedregions. Many quakes happen under the ocean, and others have a very smallmagnitude.   Scientists know about small, remote quakes only because of verysensitive electronic devices called seismometers(地震仪). These devicesdetect and measure the size of ground vibrations produced by earthquakes.Altogether, USGS researchers use seismometers to identify and locate about20,000 earthquakes each year.   Although earthquakes can happen anywhere in the world, really big quakesoccur only in certain areas. The largest ones register a magnitude 8 or higherand happen, on average, only once each year. Such big ones typically occuralong the edges of Earth’s tectonic plates(构造板块).   Tectonic plates are huge pieces of Earth’s crust(外壳),sometimes many kilometers thick. Often, edges of these plates temporarily locktogether. When plates push and scrape(擦) past each otherearthquakes occur. On average, tectonic plates move very slowly — about thesame speed as your fingernails grow.   But sometimes earthquakes rumble(轰轰作响) throughportions of the landscape far from a plate’s edges. Althoughless expected, these “mid-plate” small earthquakes can do substantial damage. Some of the biggestknown examples hit the eastern half of the United States two centuries ago.Today, scientists are still puzzling over why the quakes occurred and whensimilar ones might occur.


-16. Oklahoma is an area often experiencing natural disasters.A. RightB. WrongC. Not mentioned  专家解题:第一步:划出题干中的信息词:Oklahoma,natural disasters。第二步:将信息词回归到原文第一段后半部分:Oklahoma is not an area of the country famous for its quakes. If youwatch the news on TV, you see reports about all sorts of natural disasters. Butthe most dangerous type of natural disaster, and also the most unpredictable,is the earthquake.第三步:对比原文以及题目信息。题干的意思是:Oklahoma是一个经常遭受自然灾害(natural disasters)的地区。原文明确说到了,如果你看电视的话,会看到很多关于Oklahoma自然灾害的报道,其中最突出的就是地震灾害,所以原文和题目的意思一致,本题答案为A选项。17. The earthquake is the most unpredictable natural disaster.A. RightB. WrongC. Not mentioned  专家解题:第一步:划出题干中的信息词:the most unpredictable。第二步:将信息词回归到原文第一段最后一句:But the most dangerous type of natural disaster, and also the mostunpredictable, is the earthquake.第三步:对比原文以及题目信息。题干的意思是:The earthquake是the most unpredictable的自然灾害(natural disasters),原文句子中说的是the most unpredictable的自然灾害是earthquake。题干和原文意思一致,所以本题的答案应该是选择A选项。18. Few earthquakes happen without people’s awareness.A. RightB. WrongC. Not mentioned  专家解题:第一步:划出题干中的信息词:people’s awareness。第二步:信息词无法回归到原文中,根据顺序出题原则,我们在第二段中找答案。第二句中出现了相关信息:but people don’t feel many of the tremors because they happen in remote andunpopulated regions.第三步:对比原文以及题目信息。题干的意思是:几乎没有(few)地震(earthquake)是在人们不知情的情况下(without people’s awareness)发生的。原文说的是:人们感觉不到(people don’t feel)大多数的震动(tremors),题干和原文意思相反,所以本题的答案应该是选择B选项。这道题比较难,涉及到两个知识点,一是A-B的回归,即earthquake和tremors的同义改写,awareness和feel的同义改写;二是few……without……这个双重否定表示的是肯定的意思。19. Seismometers can identify and locate most of the earthquakes inChina.A. RightB. WrongC. Not mentioned  专家解题:第一步:划出题干中的信息词:Seismometers,China。第二步:信息词China无法回归到原文中,也就是说原文中没有提到关于China的信息,所以本题的答案应该是选择C选项。这道题比较简单,是很典型的“无中生有”未提及题目。20. Big earthquakes of a magnitude 8 or higher seldom happen farfrom the edges of tectonic plates.A. RightB. WrongC. Not mentioned  专家解题:第一步:划出题干中的信息词:people’s awareness magnitude 8,the edges of tectonicplates。第二步:信息词回归到原文第四段中的后半部分:The largest ones register a magnitude 8 or higher and happen, onaverage, only once each year. Such big ones typically occur along the edges ofEarth’s tectonic plates(构造板块)第三步:对比原文以及题目信息。题干的意思是:Big earthquakes of a magnitude 8 or higher很少(seldom)发生在远离(farfrom)the edges of tectonic plates的地方。原文说的是:8级或以上的地震(Thelargest ones register a magnitude 8 or higher)一般一年发生一次。这些地震(Suchbig ones)主要沿着the edges of Earth’s tectonic plates发生。其中Such big ones指的就是The largest ones register a magnitude 8 or higher。题干和原文意思是一致的,所以本题的答案应该是选择A选项。这道题涉及到两个知识点,一是seldom…far from和along的同义改写,二是Such big ones对前文内容的指代。21. Whenever tectonic plates move, earthquakes happen.A. RightB. WrongC. Not mentioned  专家解题:第一步:划出题干中的信息词:Whenever,tectonic plates。第二步:信息词大量出现在原文中,所以应该辅助使用顺序出题原则进行回归,回归到原文的第五段中找答案。第三句中提到相关信息:When plates push and scrape(擦) past each otherearthquakes occur.第三步:对比原文以及题目信息。题干的意思是:不管什么时候(whenever)tectonic plates运动了(move),就会产生(happen)地震。原文说的是:当plates 相互地(each other)jostle and scrape past的时候(when),地震就产生(occur)了。题干意思和原文意思不符,地震需要plates之间的相互运动才能产生,所以本题的答案应该是选择B选项。这道题涉及到一个知识点,即whenever和when的同义改写,以及happen和occur的同义改写。22. he earthquake that hit the eastern half of the United States twocenturies ago is the biggest “mid-plate” one in history.A. RightB. WrongC. Not mentioned  专家解题:第一步:划出题干中的信息词:the United States,two centuries ago。第二步:信息词回归到原文的第六段中间部分:Although less expected, these “mid-plate” smallearthquakes can do substantial damage. Some of the biggest known examples hitthe eastern half of the United States two centuries ago.第三步:对比原文以及题目信息。题干的意思是: The earthquake that hit the eastern half of the United States twocenturies ago是历史上最强的一次“mid-plate”。原文说的是:一些有名的强地震hit the eastern half of the United States two centuries ago.. 题干中的“最强的一次”这层意思在原文中并没有提及到,可能是“最强的一次”,也可能不是,所以本题的答案应该是选择C选项。 为帮助考生用最轻松的方式通过职称英语考试,考职称网官方推荐:博大考神职称英语家庭式培训班,它是在家里上的面授班,通过打造轻松愉快的学习过程,帮助考生掌握职称英语的考试技巧,提供贴心的班主任全程督导服务帮助考生坚持学完所有课程,只要学习达标,即可通过考试,不过退款!(职称英语零基础通关QQ交流群:347526614)2015年如何轻松通过职称英语考试?】  <<<<<职称英语vip保过,不过退款!<>  <<<<<职称英语零基础也不怕?这里保过!<>  <<<<<什么是职称英语?有什么通过秘诀吗?<>  <<<<<职称英语教父幺建华揭秘过关技巧<>   <<<<<在家也可以上职称英语面授班!<>    <<<<<不用背单词也能通过职称英语!<>

本文链接:http://www.kaozc.com/kaoshi-148-154992-1.html
相关热词搜索 真题 英语考试 历年
  1. 我去年购买的550的培训班,今年没有通过... 您好 去年参加我们班级没有通过考试...
  2. 2017年职称英语培训报名费多少 ?  我们博大职称英语的培训班是针对零基...
  3. 请问博大考神2017年职称英语0基础培训,... 新课程预计是在国庆前才会上市的,现...
  4. 我要参加职称英语考试,可是我英语基础...您好,我们博大考神是提供学习保过培训...
  5. 天津2016年职称英语证书可以邮寄吗? 可以选择邮寄,也可以自行去领取...
  6. 上海职称英语合格证书什么时候可以领取?上海市2016年度全国职称计算机考试合格...
  7. 请问中级职称英语考什么级别?博大考试...  一般中级是需要报考B 类的。针对职...
  8. 我13年购买了职称英语课程,今年再购买... 您好 购买13年课程的时候有一张金币...
  9. 明年的职称英语培训你们开班了没啊?有...  职称英语培训班我们预售班已经在销...
  10. 我今年50岁了,需要评中级职称可以免考... 您好 评职称的具体的要求是根据考试...
 沙龙国际娱乐平台